Само 38% от българите си правят задължителен  профилактичен преглед при

...
Само 38% от българите си правят задължителен  профилактичен преглед при
Коментари Харесай

Едва 38% си правят профилактичен преглед при личния лекар

" Само 38% от българите си вършат задължителен  профилактичен обзор при персоналния доктор. Хората в дейна възраст, които имат право на това един път годишно, не го практикуват ", съобщи през вчерашния ден ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Околийски в тв ефир.
По думите му от 2013 година до момента е повишен 2 пъти бюджетът на опазване на здравето, само че все пак българите не са по-здрави. " Това е по този начин, тъй като не е дейно лекуването и използването на медикаментите. Освен това 44,5% от хората доплащат от джоба ", разяснява Околийски.
Той акцентира, че парите за извънболнична помощ, заделени в бюджета на Здравната каса за тази година са увеличени с 24%. Средствата ще бъдат ориентирани главно за профилактични прегледи, които ще бъдат увеличени като размер. " Става дума за повече посоки, повече медико-диагностични действия, повече услуги за бременни дами, за майките, за бебетата им, за децата. Това към този момент е изрично променено с повече вероятни прегледи, които да се случват в действително време. Въпросът отново е тези прегледи да се употребяват, тъй като анализът демонстрира, че хората имат право на тях, само че не ги употребяват. Явно връзката някъде се къса, защото профилактичният обзор е в полза на хората. Според Михаил Околийски в здравната система липсва разговор сред държавното управление, здравното министерство и пациентите.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР